Roosendaal is een prachtige stad met een rijke en interessante geschiedenis. Van oorsprong een agrarische gemeenschap, is Roosendaal uitgegroeid tot een moderne en dynamische stad met een unieke identiteit. Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen die de stad hebben vormgegeven en haar hebben gemaakt tot wat ze vandaag de dag is.
Roosendaal heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de twaalfde en dertiende eeuw. In 1268 dook de naam Rosendale voor het eerst op in een akte. In de middeleeuwen was er sprake van bloei, door de opkomst van de turfstekerij. De turf diende als huisbrandstof. Er ontstond handel via de Roosendaalse haven naar Zeeland, Vlaanderen en Antwerpen. Toen was de Vliet nog verbonden aan de Noordzee.
Roosendaal verdiende goed aan de handel, maar daar maakte de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) een einde aan. Roosendaal en Wouw leden zwaar onder rondtrekkende troepen. Plunderingen en brandstichtingen waren toen normaal.
In 1851 kwam de eerste politieke modernisering op gang. Een kleine groep conservatief-katholieke gelovigen bepaalde wat er gebeurde. Er veranderde niet veel, tot in 1919 het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Desondanks veranderde er nog weinig tot in 1970 de traditionele patronen pas echt werden doorbroken en de ontzuiling vat kreeg op Roosendaal. Met de samenvoeging van de gemeenten Wouw, Nispen en Roosendaal ontstond er per 1 januari 1997 de Gemeente Roosendaal.
Naast haar rijke verleden, is Roosendaal ook gericht op de toekomst. Met haar ambitieuze plannen en projecten, is de stad altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich verder te ontwikkelen en te groeien. Of het nu gaat om verbetering van de infrastructuur, versterking van de economie of versterking van de leefomgeving, Roosendaal staat bekend om haar innovatieve en vooruitstrevende aanpak. Door deze aanpak zal de stad zich blijven ontwikkelen en zal zij haar bewoners en bezoekers blijven verrassen en verwennen.
Roosendaal bereidt zich voor op de toekomst. Daarbij krijgt ook de toekomst van het centrum aandacht. Ons stadscentrum is oorspronkelijk ontstaan en gegroeid vanuit een aantal belangrijke plekken en verbindingen daartussen. Plekken als de Kade, de Haven, de Markt, het station en de Sint Jan namen toe in populariteit. Belangrijke verbindingen, zoals de Brugstraat, de Molenstraat en de huidige centrumring; het Rondje Roosendaal, droegen en dragen nog steeds bij aan de toekomst van de stad. De gemeente wil – samen met de provincie – investeren in openbare ruimte, groen en wonen in de binnenstad. Hiervoor wordt een nieuwe visie ontwikkeld, zodat (toekomstige) ontwikkelingen en plannen elkaar gaan versterken. Zo zorgen we er samen voor dat Roosendaal een fijne stad blijft om in te wonen, te verblijven, te werken en te leren.
Trots op Roosendaal is een initiatief van G&C De Bot Logistics en We Boost Brands, die via deze website een platform bieden voor inwoners, ondernemers en organisaties om hun verhalen en prestaties te delen. De website is ontworpen om de positieve aspecten van Roosendaal te benadrukken en zo de trots van de inwoners te verhogen.
Met Trots op Roosendaal willen G&C De Bot Logistics en We Boost Brands laten zien dat Roosendaal een geweldige stad is om te wonen, werken en recreëren. Door de website hopen ze de inwoners te stimuleren om meer te genieten van alles wat Roosendaal te bieden heeft en zo de leefbaarheid in de stad te verhogen.