Roosendaal, een stad met een rijke geschiedenis, grote bedrijven en mooie evenementen. Op deze pagina komt u meer te weten over onder andere de geschiedenis, grote ondernemers en de evenementen.
Roosendaal heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de twaalfde en dertiende eeuw. In 1268 dook de naam Rosendale voor het eerst op in een akte. In de middeleeuwen was er sprake van bloei, door de opkomst van de turfstekerij. De turf diende als huisbrandstof. Er ontstond handel via de Roosendaalse haven naar Zeeland, Vlaanderen en Antwerpen. Toen was de Vliet nog verbonden aan de Noordzee.
Roosendaal verdiende goed aan de handel, maar daar maakte de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) een einde aan. Roosendaal en Wouw hadden zwaar te lijden onder rondtrekkende troepen. Plunderingen en brandstichtingen waren toen normaal.
In 1851 kwam de eerste politieke modernisering op gang. Een kleine groep conservatief-katholieke mensen bepaalde wat er gebeurde. Er veranderde niet veel, tot in 1919 algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Desondanks veranderde er nog weinig tot in 1970 de traditionele patronen pas echt werden doorbroken en de ontzuiling vat kreeg op Roosendaal. Met de samenvoeging van de gemeenten Wouw, Nispen en Roosendaal ontstond er per 1 januari 1997 de Gemeente Roosendaal.
Roosendaal heeft een écht ondernemersklimaat. De Gemeente Roosendaal denkt altijd mee met ondernemers. Zo zijn er subsidies, instanties en initiatieven waar u als ondernemer gebruik van kunt maken. Een goed voorbeeld is InRoosendaal. Dit is een platform waar ondernemers hun eigen verhaal delen.
Uit cijfers van KVK blijkt dat de meeste bedrijven uit Roosendaal actief zijn in de zakelijke dienstverlening. Met op de tweede plaats de detailhandel en op de derde plaats de bouw. Zie rechts de foto.
Doordat Roosendaal centraal ligt tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen, goed bereikbaar is via de snelweg, trein en water is deze stad erg gewild voor bedrijven. Dat ziet u ook aan nieuw gevestigde distributiecentra van bijvoorbeeld Primark en Lidl.
Roosendaal is een stad waar jaarlijks tientallen evenementen worden georganiseerd. Van de carnavalsoptocht tot festivals. Van de Halve Marathon in de zomer tot de ijsbaan in de winter. Roosendaal organiseert jaarlijks superveel evenementen voor iedereen!
De Draai van de Kaai is een groot evenement in Roosendaal. Een festival in combinatie met een wielrenwedstrijd. Aan de wielerwedstrijd doen zowel profs als amateurs mee. De grootste wielrenners aller tijden hebben meegedaan met de Roosendaalse koers. De grootste winnaars van de laatste jaren zijn:
2022 Wout van Aert
2019 Mathieu van der Poel
2018 Piotr Havik
2017 Tim Merlier
2016 Jarlinson Pantano
2015 Nairo Quintanta
2014 Marcel Kittel
2013 Nairo Quintanta
2012 Alejandro Valverde
De Roosendaalse kermis is ook een evenement dat vele bezoekers trekt. De kermis heeft attracties voor jong en oud en brengt een hoop gezelligheid naar de stad. Met 36 attracties, 19 verschillende spellen en veel lekkere eettentjes is de kermis compleet.
Jaarlijks vindt de Halve Marathon in juni plaats. Elk jaar doen duizenden deelnemers mee aan de Halve Marathon (21,1 km), Halve Marathon Wandeltochten & Nordic Walking (7 km,10 km en 25 km), 5 en 10 kilometerloop, bedrijvenloop (5 km, 10 km of 21,1 km) en de 500 of 1100 meter hardloopwedstrijd voor kinderen.
Trots op Roosendaal is een initiatief van G&C De Bot Logistics en We Boost Brands, die via deze website een platform bieden voor inwoners, ondernemers en organisaties om hun verhalen en prestaties te delen. De website is ontworpen om de positieve aspecten van Roosendaal te benadrukken en zo de trots van de inwoners te verhogen.
Met Trots op Roosendaal willen G&C De Bot Logistics en We Boost Brands laten zien dat Roosendaal een geweldige stad is om te wonen, werken en recreëren. Door de website hopen ze de inwoners te stimuleren om meer te genieten van alles wat Roosendaal te bieden heeft en zo de leefbaarheid in de stad te verhogen.